Trzy style wnętrz
Wnętrza Aparthotelu Cristina wykańczane były bez pośpiechu. Dłuta rzeźbiarzy zdobiły dębowe meble, hafty pokrywały wezgłowia, a ręczne malunki otulały kaflowe kominki. Tak powstały wnętrza w stylu alpejskim, góralskim i klasycznym.
Rozgość się!
Niezwykła historia
Od drukarni do najlepszej kuchni w Zakopanem...
Zanim na Plac Niepodległości 7 zaprosiliśmy luksus i zanim rozgościły się tu jedne z dwóch najlepszych restauracji w Zakopanem, przez 64 lata okazały budynek wypełniał stukot drukarskich maszyn. Wszystko zaczęło się w barwnych latach 20. XX wieku. Jan Trybuła szukał miejsca na wybudowanie domu, w którym mógłby zamieszkać i prowadzić świetnie prosperującą drukarnię „Polonia”. Wybór padł na działkę na Placu Niepodległości (który wówczas nazywał się Rynkiem) koło parku z miejskimi łaźniami. Tuż obok – ledwie 10 lat wcześniej – Stefan Żeromski odbierał w 1918 r. przysięgę wierności od wojska i narodu jako prezydent niepodległej Rzeczypospolitej Zakopiańskiej. W 1928 r. powstała murowana kamienica z imponującymi kolumnami przed wejściem, a jej wnętrza wypełniał niemal nieprzerwany stukot drukarskich maszyn. Między innymi o tych wyjątkowych latach XX-lecia międzywojennego, gdy w Zakopanem królowały narty, dancing i brydż, opowiadają zdjęcia z archiwów Muzeum Tatrzańskiego, które zdobią wnętrza Aparthotelu Cristina.
Ekologia
W Aparthotelu Cristina wierzymy, że luksusowy wypoczynek współgra z ekologią. Dbamy o czyste powietrze, wybieramy eko kosmetyki i… serwujemy śniadania.
Wprowadziliśmy szereg rozwiązań – od dużych po całkiem małe – które pomagają nam na co dzień dbać o środowisko naturalne. Sąsiedztwo Tatrzańskiego Parku Narodowego z jego wrażliwym ekosystemem to dla nas ważne zobowiązanie.
Ekologiczne rozwiązania w hotelu:
- nowoczesne ogrzewanie gazowe w całym budynku
- energooszczędne żarówki LED w całym obiekcie
- wygodna aktywacja prądu w pokojach na kartę
- ekologiczny papier toaletowy
- naturalne eko kosmetyki
- perlatory w kranach, które napowietrzają wodę, optycznie zwiększając jej strumień
- ekologiczne środki czystości
- zachęcamy do ponownego używania ręczników, by ograniczyć zużycie wody, energii i detergentów
- dzięki serwowanym śniadaniom minimalizujemy marnowanie żywności
- w kuchni korzystamy z ekologicznych oraz lokalnych produktów wysokiej jakości, m.in. warzyw, mięsa, jajek, wędlin i nabiału
- sami pieczemy chleb i robimy część przetworów, dzięki czemu mamy pewność, że nie ma w nich żadnych polepszaczy smaku ani konserwantów
- współpracujemy z lokalnymi dostawcami, by do minimum skrócić łańcuch dostaw
- do aranżacji wnętrz wykorzystaliśmy miejscowe surowce i lokalne rękodzieło.